Емблеми

logo1Първото лого на отбора през периода 1918-1945 година, когато той се е наричал Ботев, е било емблема под формата на сърце в червено и бяло с буквата “Б” в средата. Цветовете червено и бяло са избрани спрямо цветовете на екипите.

 

 

 

Botev_PZ_monogramТози монограм се среща на издаваното клубно списание “Известия на спортен клуб Христо Ботев – Татар Пазарджик” през 1926 г.

 

 

 

 

Това лого се среща на значка и е под формата на щит, разделен по диагонала на червено и бяло – цветовете на Ботев. В горната част е буквата “Б”, но изписана по различен вариант от първото лого. В краищата е изписан за първи път и градът – “Т. Пазарджикъ”, за да се различава от други тимове с името “Ботев”. Съществува до 1934 година, когато Татар Пазарджик става само Пазарджик. Емблемата се вижда и на екипите на отбора, но без диагоналната черта и името на града.

 

 

 

В края на юбилейната година се радваме да представим една възстановена емблема на Ботев (Пазарджик) от 1935 година, която е на екипа на вратаря при турне в Крушевац (бивша Югославия).

 

 

 

 

 

Levski_PZ-rТова е емблемата на Левски (Пазарджик) от 1928 година, когато приключва обединението с Ботев (Пазарджик), продължило 2 години. В триъгълник е вмъкната буквата “Л”, а отгоре е написано Българска Национална Спортна Федерация (БНСФ), а отдолу Пловдивска Окръжна Спортна област (ПОСО).

 

 

 

logo_44Това е емблемата на Бенковски (Пазарджик), основан през 1921 година. Тя стои на фланелките на играчите и представлява сърце и първите две букви на клуба “Г” за Георги и “Б” за Бенковски.

 

 

 

logo3Когато на 8 юни 1945 година Славия и Бенковски се обединяват под името Септември и приемат цвета на екипите на Бенковски – жълто и черно. Това лого с черна буква “С” на жълт фон се използва от 1945 до 1956 година. Логото се вижда и на екипите на играчите на една снимка от 1947 година.

 

 

 

logo4Когато на 8 юни 1945 година четирите отбора се обединяват, два от тях Ботев и Левски се обединяват под името Спартак и вземат цвета на екипите на Левски (сини), но играят и с бели резервни екипи. Често срещано за всички отбори Спартак в България е изцяло бели екипи с хоризонтална синя лента на гърдите или изцяло сини екипи с бяла лента на гърдите. Един от екипите на Спартак (Пазарджик) е изцяло в бяло със сини ръкави. Това лого е на Спартак (Пазарджик) от 1945 до 1955 г. Логото представлява изписани имената на клуба “Спартак Пазарджик” със синята лента по средата и петолъчката.

 

logo5Отборът на Чавдар съществува само една година от 1947 година до 1948 година, но това е първият опит всички тимове в Пазарджик да се обединят в един. Отборът играе изцяло в бяло или изцяло в синьо. Това се вижда и на емблемата му, която е кръгла със синя буква “Ч” в средата.

 

 

 

logo6Динамо (Пазарджик) е основан като работнически тим на 31 март 1946 година. Играят с копринени сини фланелки и гащета. Към 1950 година се оформя като втори градски тим и се счита за наследник на Левски. Именно така е преименуван клубът през 1957 г. Логото представлява шестоъгълник, разделен на 4 части с различни цветове, буквата “Д” в средата и петолъчката над нея, а под самата буква е изобразено маслиново клонче.

 

 

logo7През периода от 1957 до 1959 година, когато отборът носи името Бенковски, логото на отбора представлява буквата “Б”, оцветено в жълто с червена “шапка”, напомнящо емблемата на град Пазарджик на зелен фон. На фланелките си футболистите носят това лого едва през 1976-1977 година. Фланелките са били червени, а гащетата и чорапите бели. На флагче (знаменце) то се среща с написана отдолу годината 1921, когато е основан Спортен клуб Бенковски в Пазарджик.

 

 

logo8Когато на 1 юни 1959 година двата отбора Бенковски и Левски се обединяват и представителният отбор в Пазарджик става един и той отново носи името Ботев, и играе в червено и бяло, се появява ново лого, което прилича на старото на Ботев. Разликата е в това, че сега логото е кръгло и буквата “Б” е изписана ръкописно. Това лого съществува до април 1970, когато отборът е преименуван на Марица.

 

 

Hebar_old-25Това лого се среща на значка на тима през 1965 година. Преди това буква в триъгълник отново в червен цвят е било логото на Левски (Пазарджик) през 1928 година.

 

 

 

Hebar_old-26Това е оригиналната емблема на Физкултурно дружество Марица (Пазарджик). Среща се на значка през 1971 година. Отборът е носел това име до 1973 година.

 

 

 

logo9Логото на Марица (Пазарджик) е кръгло, разделено по диагонал на цветовете на екипите, както са били и самите фланелки на футболистите – синьо и жълто. В средата е написана ръкописно буквата “М”, а в горния ляв ъгъл се появява футболната топка.

 

 

 

logo10През периода от 1973 до 1979 година, когато отборът отново и за последно носи името Бенковски, логото на отбора представлява буквата “Б”, оцветено в жълто с жълта “шапка”, напомнящо емблемата на град Пазарджик на зелен фон. В самата шапка е написано ДФС (дружество за физкултура и спорт) и името на града – Пазарджик. Вдясно на зеления фон е написана годината на основаване на Бенковски (Пазарджик) – 1921, а в зеленото кръгче на буквата “Б” има вълни, които символизират река Марица. На фланелките си футболистите носят това лого през 1976-1979 година. Фланелките са били червени, а гащетата и чорапите бели.

 

logo_046Това е първото лого на ДФС Хебър (Пазарджик) през 1979 година. Като основа е взет гербът на град Пазарджик, изработен от скулптура Тома Попов 5 години по-рано. Годината е 1921, защото са я взели директно от емблемата на Бенковски. Изобразена е и част от пистата на стадиона, както и река Марица, чието древно име Хебър, клубът избира за свое.

 

 

 

logo11В това лого е изписано формата под която е съществувал тогава клубът: Дружество за физкултура и спорт, както и града Пазарджик. В средата в друг кръг е изобразена буквата “Х” и под нея между две точки е изписано името на клуба  Хебър. Емблемата е в синьо и жълто. Екипите на Хебър в началото са били сини – като водите на Марица, чието древно име Хебър, клубът носи и до днес. Това лого е от преименуването на клуба в Хебър през ноември 1979 година до 1985 година, когато всички клубове в страната са преобразувани във Футболни: ФК.

 

logo12Това лого се среща върху значка и представлява буквата “Х” и под нея името на клуба – Хебър. То е направено с кафяво-златист цвят.

 

 

 

logo13Това лого представлява кръг с футболна топка в средата, около която на жълт фон с черни букви е изписано ФК Хебър отгоре и Пазарджик отдолу. Тогава отборът е играл в бяло-жълти екипи. Това лого се среща от създаването на ФК Хебър през 1985 до 1989 година.

 

 

 

logo14Това лого е правоъгълно, където на жълт фон в горната част е футболна топка в бяло и черно, а в долната част е буквата “Х” в тъмносиньо. В синьо са и контурите на емблемата. Екипите на Хебър са сини и жълти. Това лого се появява през началото на 1989 г. и се среща на програмата за сезон 1989-1990.

 

 

 

logo15Логото представлява буквата “Х” в кафяво на жълт фон с четири ивици, какъвто е бил стилът на изписване на буквите тогава. Отгоре отново в кафяво е изписано леко раздалечено ФК Хебър, а отдолу под буквата “Х” пише Пазарджик. Това лого стои на фланелките на футболистите през сезон 1989-1990 г., когато на жълтите им фланелки стои и името на спонсора – немската бира “Гулденбург”.

 

 

logo16За първи път тази емблема се среща на значка и това се смята за първото лого, чието правоприемник е настоящето и се среща в различни цветови варианти. Представлява сърце под формата на щит с футболна топка – горе вляво, светлосиня лента с жълт надпис “ФК Хебър” и три тъмносини ленти на жълт фон с кафяв контур.

 

 

 

logo17Това лого представлява сърце под формата на щит с футболна топка горе вляво, синя лента с жълт надпис “ФК Хебър” и три червени ленти на син фон с червен контур. То е съществувало през 1990 година.

 

 

 

logo18Логото е идентично на предишното, само че контурите са в златисто, а лентите са червено бели като екипите на отбора, когато на тях е изписано името на спонсора “Сиджи”. Това лого се среща на официалното флагче на клуба при второто му участие в “А” РФГ до 25 октомври 1991 г, когато във вестник “Народен спорт” се появява новото лого.

 

 

 

logo19Това лого е под формата на сърце с диагонална лента, на която с бели букви е изписано “ФК Хебър” и футболна топка горе вляво. Емблемата е изцяло в червено и не е очертана в контур – лентата се подава горе вдясно. Този сезон екипите на отбора са били отново червено-бели. За първи път с това лого Хебър е на 25 октомври 1991 година.

 

 

 

logo20Логото е идентично на предишното с разликата, че цветовете вече са зелено и бяло (за буквите). Това е логото на Хебър, от когато те играят в настоящите клубни цветове – зелено и бяло. То е актуално до 2000 година.

 

 

 

Това лого е от 2000 година, когато след обединение с ФК Искър (София), Хебър играе за трети път в “А” група. Логото наподобява предишните лога със следните разлики: контурът на емблемата е жълто-кафяв, трите червени ленти са запазени, но са подчертани с жълто-кафяви ивици. На мястото на стария син фон, тук той е заместен от бял. Надписът също се различава: “ПФК.Хебър.АД”

 

 

logo22Предпоследното лого на клуба е приемник на старите лога, като стилизиран вид. Цветовете са отново зелено и бяло – като екипите на футболистите. По форма то е почти идентично с останалите лога. Под футболната топка горе вляво е добавена годината на основаването 1918, а в надписа в лентата под ФК Хебър е добавено Пазарджик, какъвто надпис е имало на логото от 1987 година. Трите червени ленти са заменени с по-светло зелен цвят, за разлика от основния зелен цвят на логото.

 

 

Това лого на клуба е в сила от 1 декември 2006 година до 2012 година, когато ПФК Хебър прекратява своето съществуване.

 

 

 

 

Логото на клуба след възстановянането му от юни 2016 година, използвано до 23 февруари 2018 година, когато е заменено с юбилейна емблема.

 

 

 

Юбилейното лого е избрано след гласуване в Интернет от три варианта и става факт на 23 февруари 2018 година. Ще бъде използвано до края на сезон 2018/2019. Негов автор е Благовест Димитров.

 

 

 

Последното лого на клуба, което се използва от сезон 2019/2020, на което 100 е заменено с годината 1918, а в логото са премахнати годините 1918 и 2018 като е оставен лавровият венец около емблемата.

 

 

 

Табло с всички известни на нас емблеми на футболни клубове от Пазарджик от 1918 до 2018 година, част от изложбата „100 кадъра от 100 години футбол в Пазарджик” в Регионален исторически музей – град Пазарджик през декември 2018 г. Те са 36 на брой и показват развитието на футбола в града ни чрез символите на отборите в него.