Испански треньори: Хебър е с по-добра база от Еспаньол

Започва обмяна на опит между наши и чужди специалисти.

ФК Хебър от Трета аматьорска лига в България има в момента по-добра спортна база от елитния испански Еспаньол. Тази констатация направи испанският методист Нандо Олмо, който вчера проведе открит урок с треньорите от футболната Академия на Хебър в Пазарджик. В ролята на “ученици” бяха момчетата от гарнитурата на треньора Стоил Фърцов.

Испанецът е в града ни от началото на седмицата по покана на главния методист на хебърци сънародника му Оскар Хименес и остана, меко казано, очарован от спортната база на “зелените”.

Не очаквах да видя нещо подобно. Предполагах, че имате един официален терен и най-много още 1-2 тренировъчни. Това, което обаче заварих тук, меко казано, ме впечатли. Школа с над 300 деца и тренировъчна база на европейско ниво не очаквах. Примерно клуб като барселонския Еспаньол няма тези условия за своите млади таланти.

Нандо Олмо ще остане в Пазарджик до края на тази седмица, за да се запознае подробно с работата на всички гарнитури от школата на Хебър.

Всеки ден Нандо и Оскар провеждат по един открит урок, на който освен директора на школата Спас Спасов, присъстват и всички наставници от различните селекции на клуба. По предложение на методиста на Хебър Оскар Хименес съвсем скоро в Пазарджик ще започнат да идват млади и лицензирани кадри от испанската футболна школа, които да трупат практика в Академията на пазарджишкия клуб. Това, разбира се, няма да струва нищо на нашите, освен разходите на спане и храна на испанците.

Идеята е по този начин нашите над 10 треньори в школата да “попият” и после да прилагат на практика най-новите методики и разработки от модерния западен футбол, коментира директорът на Академията на Хебър Спас Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *