Кирил Василев

Кирил Василев: За мен Хебър е религия!

Легендата на Хебър споделя: Може би съм първият от Пазарджик, който има лиценз “А” от 1996 година.

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници колегите от pzsport.info потърсиха легендата на Хебър Кирил Василев, който беше в родния Пазарджик тази седмица. Неговото мнение за изминалата футболна есен е повече от интересно и поради факта, че името му беше спрягано като възможен нов наставник на клуба и затова го споделяме с нашите читатели.

Кариера

Започва да тренира в детско-юношеската школа на Хебър и през 1985 г. преминава в мъжкия отбор, под ръководството на Танчо Гилев. За Хебър има изиграни 208 мача за 7 сезона, в които е отбелязал 65 гола. Кирил Василев е голмайстор номер 1 за Хебър в “А” група, с 13 отбелязани гола. Той е лидер и в класацията за най-много мачове за Хебър в елита – 58. През 1992 г. играе един мач за Хасково, а после отново се връща в Хебър. Хасково се превръща и във втория му отбор, където играе 6 години и има 153 мача с него в “Б” група, като отбелязва 84 гола. С него е и двукратен голмайстор на “Б” група през 1996 и 1998 г. След приключването на активната си кариера е и треньор на тима на Хасково. Кирил Василев играе още и за  Локомотив (Горна Оряховица) през пролетта на 1993 г. в “А” група, където записва 14 мача и 2 гола, Локомотив (София) през пролетта на 1994 г. в “А” група, където записва 15 мача и 3 гола, Левски (Кюстендил) през сезон 1994-1995 в “Б” група, където записва 27 мача и 15 гола и в Локомотив (Пловдив) през есента на 1998 в “А” група с 5 мача и едно попадение. Записва  един мач в националния отбор на България, като остава единственият футболист от Пазарджик, който е бил национал, когато е играл за Хебър (Пазарджик) а също така и единствения футболист от “Б” група, викан в националния тим.

Радвате ли се, че тази година отново има мъжки отбор с името Хебър в Пазарджик?

Разбира се, че се радвам. Та аз бях един от най големите поддръжници да има представителен мъжки отбор на Хебър. Нали децата от детско-юношеските формации трябва да растат и развиват с мечтите си да заиграят в любимия си Хебър.

Следихте ли изявите на отбора на Хебър от Испания и успяхте ли да гледате някоя среща на живо на стадиона?

Никога не съм спирал да мисля и следя какво става с отбора на сърцето ми. Не изпускам да посетя футболна среща на Хебър, когато имам възможност през лятната си ваканция.

Как ще оцените представянето на отбора през есенния дял?

Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка има си хора поставени за това.

Какви цели трябва да има отборът според Вас?

Целите ги поставя ръководството. Аз мога да споделям моите виждания с колеги и приятели на футбола, както да чуя тяхното мнение.

Какво мислите за ангажирането на община Пазарджик по-активно със спорта тази година и по-конкретно с футбола, волейбола и баскетбола?

В страните, развиващи спорт на високо ниво, е заложено като приоритет държавата и общините да са ангажирани с подпомагането на спорта. Адмирации за възраждането на футбола, волейбола и баскетбола с голямата подкрепа на общината, за което трябва да се даде заслуженото на кмета така и на хората, занимаващи се с това.

Външен или местен треньор е по-удачен вариант да води Хебър?

Това е неуместен въпрос. Не деля местен и външен треньор или състезател. Важно е да се намери точния човек.

Как оценявате работата на Йордан Петков в Хебър?

Аз не оценявам никого. Оценка и самооценка давам на това, с което се занимавам.

Удачен избор ли е Танчо Калпаков за нов наставник и ще промени ли той коренно отбора пролетта според Вас?

Този въпрос би трябвало да го зададете на хората, които са го поканили. Аз мога само да му пожелая късмет и спортни успехи като защитава святото име Хебър.

Малко от нашите читатели знаят, че имате професионален треньорски лиценз. Какво би Ви накарало да водите Хебър като наставник и какви условия имате, за да се случи това в бъдеще?

Читателите не са длъжни да знаят това. Който иска да разбере има информация. Все пак живеем в 21 век. Използвам възможността да кажа, че може би съм първият от Пазарджик, който има лиценз “А” от 1996 година. По това време това беше най високия лиценз, а после въведоха Про лиценз.

Само искам да направя малко уточнение: не съм подновявал лиценза, което всъщност става за две седмици. Все пак през последните 14 години живея в Барселона :). Какво би ме накарало ли? Та аз с Хебър съм израстнал, с Хебър съм живял. През 90-те години Хебър обедини всички пазарджиклии и ги направи приятели. За мен Хебър е религия!

Смятате ли, че се прави нужното за базата в града ни след изораването на игрищата за юношеските формации и подготовката им за нови терени през пролетта, както и новата съблекалня за тях, а също и новия терен за ДЮШ Орлета?

Отваряте една болна тема. За жалост откакто беше съборен стадион “Любен Шкодров” не се поставил и един камък. Без бази трудно се прави спорт на ниво. Преди седмица видях, че се извършва някакъв ремонт на помощните игрища. Да се надяваме, че се правят първите стъпки за подновяване на базата. Децата трябва да идват и тренират с удоволствие. За ДЮШ на Орлетата няма да коментирам, защото това е частна школа. Мен ме интересува само Хебър.

Как виждате детско юношеския футбол тази година?

За съжаление има отлив на кадри. Излизат все по малко и малко таланти. Няма ги децата на улицата и по училищата.

Какво е Вашето мнение за областния аматьорски футбол?

Няма кой знае какво да кажа. Виждам какъв е професионалният ни футбол, какъв да е аматьорският?

Ходите ли на мачове в Испания и как се представят любимите Ви отбори?

В началото ходех редовно на мачовете и на Барселона, и на Еспаньол, но сега предпочитам да ги гледам с приятели пред телевизора. Барселона играе футбол от друга планета и е истинска наслада да ги гледаш. За представянето на останалите любимите отбори? За мое съжаление то не е много добре – за Хебър знаете, Манчестър Юнайтед също не са на ниво, но Барселона все още имат шанс за титла.

Следите ли футбола в Хасково, където също сте легенда?

Казвал съм го и пак ще го кажа: Хасково има завинаги едно място в моето сърце. Вълнувам се за състоянието на футбола в Хасково. Все пак оставих много приятели там.

Събирате ли се с други ветерани, когато се прибирате в България и какви спомени коментирате, когато се видите?

Имам страшно много приятели от цяла България – от Кюстендил до Бургас и от Благоевград до Русе. Да са живи и здрави всичките. Винаги е удоволствие да ги видя, когато съм в България. Имаме чудесни спомени заедно.

Какво ще пожелаете на читателите на pzsport.info?

Сега е времето, когато искам първо да поздравя всички с настъпването на Коледните и Новогодишни празници! Бъде живи и здрави и обичайте любимия си Хебър. Нека бъдем преди всичко хора, честни, щастливи и истински християни. Весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *