Представяме Ви Левски (Пазарджик)

На днешната дата преди 145 години бе прекъснат живота на националния герой Васил Левски. Героичната му смърт и отдаден на свободата на България живот са вдъхновили доста български клубове да го приемат за свой патрон и Пазарджик не прави изключение. Затова решихме да Ви запознаем с историята на Левски (Пазарджик), който също има своето място в стогодишния юбилей на футбола в града тази година.

Левски (Пазарджик) през 1928

В края на 1919 година през декември в българския квартал Вароша  е основан втория след Ботев (1918) клуб в града – “Васил Левски”. Едни от съоснователите на Левски са Васил Василев-Циката, Иван Лесата, Илия Йовчев и Панчо Терзийски. Първият тим на СК Левски просъществува кратко време и се възобновява през 1920 г. Това е клубът на южен Пазарджик. Играят изцяло в сини екипи. Той се състезава в градското първенство през 1924 година като завършва на второ място след Ботев. През 1926 г. на 16 юли се обединява с Ботев под името, устава, цвета и емблемата на Ботев, а през 1928 г. се възстановява под името Левски 28.

Под тази регистрация той участва в първенствата през 1928, 1929, 1930, 1931 като през последните две дори става градски първенец сред четирите градски отбора. Левски участва след това и в първенствата от 1932 до 1940 година, когато заради войната не са провеждани футболни мачове.

Това е емблемата на Левски (Пазарджик) от 1928 г., когато приключва обединието с Ботев (Пазарджик), продължило 2 години. В триъгълник е вмъкната буквата “Л”, а отгоре е написано Българска национална спортна федерация (БНСФ), а отдолу Пловдивска окръжна спортна област (ПОСО).

Левски (Пазарджик) през 1935

На 8 юни 1945 Левски се обединява за втори път с Ботев под името Спартак и така приключва първия период на този пазарджишки клуб. Така създаденият през 1919 година клуб реално развива дейност само 19 години като самостоятелен клуб в периода до 1945 година. Те са играли със сини фланелки, а за куриоз емблемата им е оцветена в червено.

Левски (Пазарджик) на Острова

За втори път отбор под името Левски се появява през 1957 година, когато при преобразуването на Доброволните спортни организации във физкултурни дружества, Динамо става Левски. Датата е 7 май 1957 година.

Тогава Временният градски съвет за физкултура и спорт в Пазарджик свика в клуб “Петър Абаджиев” конференция на Доброволна Спортна Организация “Динамо”. Досегашният секретар на тази организация Стоян Бангов е направил доклад за дейността на ДСО Динамо и изтъкна необходимостта да се извърши реорганизация на Динамо. В доклада са били засегнати и въпроси от бъдещата дейност на новото спортно дружество, чиито район ще бъде южната половина на града. С внимание бяха изслушани физкултурните деятели Кирил Стефанов, Илия Минчев, Димитър Пенчев и др. Всички делегати единодушно са решили новото спортно дружество да носи името на безсмъртния апостол на свободата Васил Левски. За председател на физкултурното дружество “Левски” е избран Кирил Стефанов. Екипите са изцяло в синьо, а първият състав е бил следния: Н. Димитров, Ал. Иванов, Хр. Пайников, Д. Томанов, Г. Димитров, Г. Колев, Б. Радков, Г. Георгиев, К. Христов, Л. Ламбрев, Заприн Игнатиев, Найденов и други.

Тимът се състезава две години в областната група, а на 31 юли 1959 година е обединен с другия градски тим Бенковски под името Ботев. Това е и последната дата, до която в града ни има отбор с името Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *