Почина голям футболист на Хебър, Берое и ЦСКА

Навръх рождения си ден е починал някогашният легендарен нападател на Родопа (Смолян), Берое, ЦСКА и Хебър – Стефан Стефанов (Стьопата).

Печалната вест потвърдиха от неговото семейство. Стьопата е роден на 23 март 1955 година в Смолян, където прави първите си стъпки във футбола. Там се запознава и с бъдещата си съпруга Божидара, която е от Пазарджик, но по това време учи в родопския град. Стефан Стефанов е истинска легенда на Берое, но играе още за Родопа, Хебър и ЦСКА Септемврийско знаме. С екипа на старозагорци Стьопата взема участие в паметни мачове и бележи важни голове. Той е сред 11-те на Берое при историческата победа на българския тим над страшилището Ювентус с 1:0 на 24 октомври 1979 г. в мач от 1/8-финалите на турнира за КНК.

При гостите на практика е събран целият национален отбор на Италия без излежаващия присъда за участие в черно тото Паоло Роси. На вратата е легендарният Дино Дзоф, а отбраната пред него се ръководи от грубиян № 1 на италианското калчо – Клаудио Джентиле и Марко Кабрини. Халфовата линия изглежда убийствена с Гаетано Ширеа, Франко Каузио и най-голямата млада надежда на Италия Марко Тардели. Атаката на „Юве“ оглавява един от най-големите голмайстори на адзурите за всички времена Роберто Бетега. Същият този отбор става световен шампион три години по-късно на испанския мондиал. Начело е един от най-големите стратези на италианския футбол Джовани Трапатони.

Имах късмета да играя редом до Стефан Стефанов – Стьопата, който вече бе преминал през Берое и ЦСКА. Беше страшен талант, но едно счупване на крака му пропиля кариерата. Притежаваше завидна техника и неуловими финтове. Тези финтове бяха негова запазена марка, личен почерк. И сега настръхвам, когато се сетя – Легендата на Хебър Кирил Василев в спомените си за Стьопата.

Стефан е починал тази нощ в съня си. В последно време имал оплаквания от здравето си, споделиха негови близки. Дъщеря му Елена Стефанова – Бермудез живее в САЩ, но ще се прибере за погребението на баща си, което ще бъде в събота.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението пред тленните останки на Стефан Стефанов ще бъде в събота от 13 часа в Обредния дом на ПА “Кронос”.