Стотици гледаха филма „100 години футболен Пазарджик”

Продукцията е една историческа вековна снимка, заяви президентът на Хебър.

Премиерата на филма, посветен на столетието на футболния живот в Пазарджик, събра стотици почитатели на Хебър и футбола в зала „Маестро Георги Атанасов“.

Историческата филмова продукция уважи почти целият УС на ФК Хебър 1918, начело с президента Найден Шопов. В залата бяха колегите му от Управата Иван Папазов, Румен Димитров, Александър Иванов и Борислав Димитров. Треньорът Хебър Танчо Гилев пристигна със съпругата си, а след тях дойдоха и футболистите на представителния мъжки тим на Пазарджик. С тях бяха още директорът на школата Спас Спасов и всички членове от спортно-техническия щаб на хебърци. В залата имаше и общински съветници.

„Златното поколение” на Хебър беше представено от Кирил Василев, Христо Тошев, Васил Василев, Иван Чорлев, Петър Ковачев, Крум Кантарев, Тодор Игнатов и други. Присъстваха и много от ветераните – Танчо Гилев, Иван Димитров, Иван Бутраков, Начко Василев, Петър Петров, Георги Куцовски, Димитър Иванов, Янко Димитров, Малин Малинов. Почетно място сред аудиторията беше заел и бившият първи секретар на ОК на БКП Борис Димитров, който е с голям принос за първото влизане на Хебър в елита на България.

В продължение на 75 минути зрители и фенове на футболната игра се наслаждаваха на паметните и най-емблематични моменти в 100-годишната история на най-популярния спорт в Пазарджик. Лентата, създадена със спомоществувателството на Община Пазарджик проследява развитието на любимата игра от парцаленото кълбо до откриването на новите спортни бази, с които разполагат в момента състезателите на Хебър. Снимковият материал, както и архивните кадри са били издирвани в продължение на месеци от автора на филма Димитър Комсийски и съратника му Александър Алексиев, който в момента довършва и книгата, посветена на 100-годишнината от зараждане на футбола. В експозето си преди началото на прожекцията Димитър Комсийски призна, че събирането на фотосите и видеоархива са били най-трудоемката част от филма. Голяма част от архивите на мачовете, играни в Пазарджик, са безвъзвратно изгубени за поколенията, тъй като наследниците на техния създател – операторът Христо Минчев – Конго, не са успели да ги съхранят, но въпреки това филмът се получил. Той благодари на екипа си за неуморната работа през последните месеци, както и на кмета Тодор Попов, който веднага прегърнал идеята за производството на филмовата лента.

Найден Шопов:

Този филм дава една ясна историческа снимка на 100-годишния период, с какъвто много малко клубове в страната могат да се похвалят, отбеляза от своя страна президентът на Хебър. Този век не е само за ФК Хебър, а и за спорта като цяло. Можем само да се радваме, че екипът, направил филма, съумя за толкова кратко време да събере на едно място фактите и обстоятелствата, които са съпътствали футболната история на Пазарджик през отминалия един век.

Присъстващите в залата зрители изпратиха със силни ръкопляскания финалните акорди на филма, които бяха особено въздействащи и разтърсващи за аудиторията.

“Поздравления за това, което сте направили. Чест и почитания. По този начин се съхранява паметта за това, което е било”, отбеляза след прожекцията последният първи секретар на партията Борис Димитров. Легендата Атанас Пашев призна, че е изгледал с най-голям интерес първата част от филма, която проследява зараждането на футболната игра. “Видяхме и разбрахме как са започнали нашите предшественици преди 100 години. Приятно съм изненадан от филма и поздравявам целия екип за продукцията”.  Христо Тошев също не спести суперлативите си към авторите на продукцията. “Много хубав филм. Да се знае, че Хебър е бил, е и ще бъде, отбеляза някогашният вратар на хебърци”. “На мен ми хареса много. Филмът проследява всички периоди на футбола през този един век”, коментира пък бившият вратар и настоящ помощник-треньор в Хебър Васил Василев. Страховитото дясно крило на Хебър от 80-те години Иван Чорлев не скри, че е очарован от видяното. “Мисля, че филмът е изпипан докрай. Професионална работа. Аз лично се наслаждавах. Разбира се, че се и вълнувах, връщайки се над 30 години назад във времето, когато бях на терена”, коментира роденият в село Виноградец нападател.

В следващите дни ще стане ясно по какви канали ще се разпространяват дисковете с юбилейния филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *