Честит рожден ден на Спас Гигов!

На днешната дата през 1979 година е роден Спас Гигов – Фокера, който преди два дни след два спечелени баража класира втория отбор на Хебър в Югозападната Трета лига.

Желаем му още много успехи като треньор в Хебър и публикуваме малко повече информация за кариерата му и едно интервю от 2017 година, когато се завърна в родния клуб.

Спас Гигов
Спас Гигов

Гигов дебютира за тима на Хебър (Пазарджик) през сезон 1996/1997, когато тимът е в “Б” група  и остава през следващият сезон 1997/1998, когато Хебър е във “В” група. През сезон 1998/1999 преминава във ФК Виноградец. След това подписва договор с Локомотив (София), които го преостъпват за сезон 2000/01 в Миньор (Перник). През лятото на 2001 подписва договор с ЦСКА и дори участва в една контролна среща за червените, но е даден за един сезон 2001/2002 под наем на Черно море (Варна) и още 6 месеца в Марек (Дупница) след което се разделя както с моряците, дупничани, така и с армейците. От 2003 до 2004 година е в редиците на Светкавица (Търговище), през сезон 2004/05 е в Несебър. През 2005 за кракто е на гастрол в Ропс (Рованиеми) – Финландия, след което се завръща в Хебър. Сезон 2007/08 е в Велбъжд (Кюстендил), а сезон 2008/09 е в Пирин (Гоце Делчев). През сезоните 2008/2009, 2009/2010 и 2010/2011 пак играе за Хебър и слага край на кариерата си. Играе и за ФК Братаница и Левски (Паталеница).

В “А” група има 67 мача и 8 гола, а в “Б” група има 106 мача и 31 гола, от които 29 мача и 3 гола за родния Хебър (Пазарджик). Фокера е с общо 173 мача в професионалния футбол на България („А” и „Б” група). Три пъти е голмайстор за Хебър – с 9 гола в 15 мача през сезон 1997/1998 във “В” група, с 8 гола в 20 мача през сезон 2006/2007 в “Б” група и с 12 гола в 26 мача през сезон 2009/2010 във “В” група, когато вкарва и 6 гола в един мач срещу ОФК Бенковски (Костинброд).

Кариера като треньор

Започва треньорската си кариера като играещ треньор в Хебър през сезоните 2008/2009 и 2009/2010, а след това е играещ треньор във ФК Братаница. От 13 юни 2017 работи като треньор в ДЮШ на Хебър.  От юли 2021 година е старши треньор на втория отбор на Хебър, а от 23 септември 2022 става помощник-треньор на Владимир Манчев в първия. Води втория отбор на Хебър в Югозападната Трета лига и в “А” областна група Пазарджик в два последователни сезона като последният завърши на първо място и след два баража спечели единственото място, даващо право на участие в  Югозападната Трета лига.

Ето и интервюто, взето от него преди 6 години:

1. Може ли да се каже, че завръщането ти в родния Хебър е като подарък за рождения ти ден днес?

Да, много съм радостен и щастлив, че се завръщам в родния си клуб вече като треньор в ДЮШ и се надявам на много бъдещи успехи в школата.

2. Можеш ли да направиш паралел между сегашния клуб и отбор и този, в който ти беше за последно, и какви са приликите и разликите?

Разликата със сигурност е огромна. Сега организацията е на много по-високо ниво, базата ще бъде на едно високо ниво. В чисто футболно естество мисля, че когато играех аз, колективът беше много силен и сплотен. Но както казах, организацията беше под нулата. Мен са ме учили да гледам винаги напред и от все сърце се надявам Хебър да се завърне там, където му е мястото, а именно в професионалния футбол.

3. Ще успее ли Хебър за своята стотна годишнина да влезе във Втора лига?

Всички се надяваме това да се случи и трябва да ги подкрепяме и помагаме с каквото можем. Само можем да пожелаем успех на футболистите и треньорите и наистина влизането в професионалния футбол ще бъде голям подарък за 100-годишнината.

4. Какви са отношенията ти с Танчо Калпаков и надяваш ли се той да налага момчета от школата?

С Танчо се разбираме много добре, приятели сме от дълги години, така че всичко е ОК и искам да му пожелая успех за напред. Всеки един се надява да има повече момчета от школата в представителния отбор. От това по-хубаво няма – да имаме местни кадри в мъжкия отбор. Но това времето ще го покаже.

5. Ще те върна сега към проекта ФК Братаница и ще те помоля да кажеш няколко думи за него. Колко време беше там и защо не се получиха нещата и се наложи да напуснеш след мача с Балкан (Варвара), а също така и как виждаш тяхното бъдеще?

За престоя си в Братаница мога само хубави работи да кажа. Изкарах четири емоционални и много хубави години там. Бяхме създали много силен колектив и отбор и мисля, че всички, които минаха през отбора за тези години, се чувстваха добре и комфортно. Хората бяха много коректни до края с нас, за което им благодаря. Колкото за моето напускане – ще кажа само, че всяко начало има и край. Оставам с най добри чувства към отбора, ръководството и хората в Братаница.

6. Има ли вероятност да играеш за ФК Братаница отново или за друг отбор в областта или ще се съсредоточиш само върху треньорството?

Засега такава вероятност няма. Решил съм да се съсредоточа в треньорската професия и само времето ще покаже дали пак ще играя.

7. Ще има ли футболисти от ФК Братаница, които ще дойдат в Хебър?

О, това аз не го знам. На този въпрос може да отговори старши-треньорът на мъжкия отбор.

8. Разкажи повече за плановете за академията в Хебър – терени, съблекални, екипировка, цели и подготовка…

Всичко ще бъде на едно много високо и професионално ниво. Колкото до плановете те са ясни – да се създаде една добре функционираща школа, както е било преди в нашия град, която да произвежда футболисти и съм сигурен, че с много работа и труд това ще стане.

9. Четеш ли сайтовете hebarfc.com и pzsport.info и какво ще пожелаеш на читателите им?

Разбира се, че ги чета. Те допринасят много за интереса към спорта в областта. На читателите пожелавам много здраве и положителни емоции в бъдеще.

10. Какво ще си пожелаеш по случай празника лично за теб и твоите близки?

Пожелавам си най вече да сме живи и здрави и се надявам на много успехи в треньорската професия.